postheadericon Czerwone wino a choroby wątroby

Kiedyś, choroba wątroby w basenie Morza Śródziemnego, prawie się nie zdarzała. Może to wynikać z tego, że w tamtym regionie wszyscy dość często pili czerwone wino, rozdrobnione z wodą. Pozostaje pytanie dlaczego, ponieważ jeśli spojrzymy do historii to dowiemy się, że piły je nawet dzieci! Może wydawać się to zatrważające, jednakże trzeba sobie uświadomić, że kiedyś wino było tylko wytrawne – a czerwone wytrawne wino jest najzdrowszym alkoholem znanym dla człowieka.

Z tego powodu, bóle wątroby prawie się nie zdarzały. Jeśli ktoś na co dzień pił wino, to nie ciągnęło go do innego alkoholu, bo mu po prostu nie smakował. Szczególnie, że był to dobry środek dla wszystkich tych, którzy odpowiadali twierdząco na pytanie, czy wątroba boli. Był to pewnego rodzaju złoty trunek, z którym się nikt nie rozstawał. Na pytanie co zrobić, jak boli wątroba nikt nie odpowiadał, ponieważ nikt nie miał takich problemów.

Może się wydawać, że w takim razie trzeba wrócić do tych czasów i niezależnie od wszystkiego – prawa jazdy czy obowiązków w pracy – pić codziennie czerwone wino. Jednakże jest to dla większości niemożliwe, bo dobre wino jest zbyt drogie. W starożytności i średniowieczu wino było tańsze od wody, dlatego każda choroba wątroby była zabijana w samym zarodku. Skoro tak, to jak dzisiaj sobie radzić z chorobami wątrobowymi, jeśli nie mamy wystarczająco pieniędzy na wino? Odpowiedź na to pytanie możemy znaleźć na stronie internetowej, która porusza takie problemy jak: wątroba, choroby i inne: http://essentiale.pl/najczestsze-choroby-watroby

Comments are closed.